Mar. 18, 2021

GÂNDURI...de bilanț !

...un parcurs blând...

Asociația de ajutor social a Fecioarei Maria și Cuvioasei Parascheva, înființată în anul 2008 prin H.J.  / 17 ian.2008, identificată cu C.I.F. nr. 23433976 / 05.03.2008, a fost acreditată MMFPSPV prin AJPIS – Iași, ca furnizor de servicii sociale oferite în cadrul Centrului de zi pentru vârstnici, „Cuvioasa Parascheva” , conform Certificatului de acreditare seria A, nr. 0009059 / 24.09.2009, reacreditat în anul 2013, cât și nou inființatul Centru rezidențial pentru varstnici „Fecioara Maria”. După noile reglementări, Centrele au fost reacreditate în anul  2014, licență provizorie nr.3380 / 05.05.2016 până în data de 05.05.2017.  

Datorită costurilor ridicate pentru susținerea activității celor două Centre,  s-a luat hotărârea să ne restrângem activitatea, prin incetarea activității Centrului de zi pentru vârstnici „Cuvioasa Parascheva” la data 27.09.2016 astfel, canalizând toate resursele către Centrul rezidențial pentru varstnici „Fecioara Maria”.

 Centrul rezidențial pentru vârstnici „Fecioara Maria”, serviciu social  cod 8730 CR-V-I,   a primit licență de funcționare, seria LF, nr. 0008098 / 22.05.2017, pentru perioada  05.05.2016 – 05.05.2021 

După cum se cunoaște, din mai 2013 până în august 2014, Centrul rezidențial pentru vârtnici „Fecioara Maria” a funcționat la parterul clădirii într-un spațiu neîncăpător, fapt ce a determinat extinderea clădirii cu un etaj, cu spațiu adecvat și suficient desfășurării activității serviciilor sociale oferite prin intermediul profesioniștilor, angajați sau voluntari, asistenți sociali, psihologi, medici, asistente medicale, instructori animatori, cu toții contribuind la ridicarea stimei de sine a beneficiarilor, stimă care le-a scăzut, mai mult sau mai puțin, din momentul când au încheiat capitolul vieții active, intrând în rândul pensionarilor.

Acum, clădirea a devenit un spațiu generos care oferă serviciul social cu rezidență pemanentă pentru vârstnici, beneficiari, atât  din orașul nostru cât si din alte localități, adăpostind 21 persoane în Centrul rezidențial pentru vârstnici „Fecioara Maria”, care are o capacitate de absorbție de 30 persoane în 10 camere.

Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Fecioara Maria”, compus din  spații largi și aerisite, de relaxare  și de petrecere a timpului liber, în componența lui intrând,  cabinetul pluridisciplinar al asistentului social și psihologului, cabinetul medical, sală de gimnastică și fitness,  de art / meloterapie și terapie ocupațională, biblioteca, șase grupuri sanitare, blocul alimentar plus dependințele aferente.

 Salonul, este o cameră spațioasă, mobilată adecvat, confortabil și este folosită pentru activități de club, relaxare și recreere. Aici, primim și musafirii veniți în vizită la bunicii noștri, aici se desfășoară acivitățile de lectură, festivități curente de socializare, atât cu persoanele adulte din localitate cât și cu persoanele tinere, creindu-se o trainică punte între generații.

Spectacolele de teatru sau cele organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia încheierii anului școlar, sunt o adevărată desfătare pentru bunici, inducându-le o stare de bine, arătându-le prin toate acestea că nu sunt marginalizați și uitați de societate, de toți cei care sunt în jurul lor ci încă ocupă un loc bine definit în viata socială a orașului.

  Tot pentru confortul lor, s-a construit în curte un foișor din lemn,  unde își desfășoară activitățile de recreere, relaxare sau, își odihnesc ochii și-și delectează privirea cu verdeața și florile dimprejur, pe care, unii dintre ei le-au plantat singuri ! În anotimpul călduros, aici își primesc musafirii, aici își iau gustarea și... „Ceaiul de la ora cinci ”!

Patru balansoare sunt aranjate în așa fel să poată conversa și să-și amintească de toate lucrurile frumoase ale copilăriei și tinereții lor.

 Conceptul nostru despre confortul fizic al beneficiarilor Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice „Fecioara Maria”,  nu ar fi complet dacă nu ar fi îmbinat, în mod armonios, cu dăruirea și profesionalismul personalului care contribuie la buna desfășurare a activităților din Centru.

Asistentul social, psihologul, cadrele medicale, personalul ajutător, fiecare în virtutea atribuțiilor sale, își aduce obolul pentru ca acești bunici să nu se simtă inutili și părasiți de cei din jur, fapt care premerge căderea în depresie, stare de care suferă majoritatea persoanelor când încheie capitolul vieții active și intră în rândul pensionarilor.

De-a lungul timpului, de la primul înscris și până astăzi, au beneficiat mulți vârstnici de serviciile Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Fecioara Maria”,  iar la ora actuală, avem 21 de vârstnici care primesc, atât îngrijire si asistență socială cât  și spiritual-duhovnicească prin colaborarea cu preoții parohiei Cuvioasa Parascheva ”, preotul Neculai Zugravu și preotul Cristea Cristian-Constantin.

 Ne folosim de bucătăria blocului alimentar aflat la parterul clădirii, pentru activitățile de pregătire a hranei beneficiarilor, „Cafeluța și prăjiturica” de la suplimentul din fiecare dimineață, dejunul și, „Ceaiul de la ora cinci !”, apoi cina. La prepararea meselor cât și la servire, permitem beneficiarilor care doresc dar sunt si apți, să participe ca mici ajutoare, pentru a le crea sentimentul de apartenență, de familie sau comunitate restrânsă.

Blocului alimentar, i s-a modenizat fluxul în conformitate cu normele europene, cu dotările corespunzătoare, sala de mese și sala pentru activități restrânse pe grupe.

 Toate încăperile sunt prevăzute cu parchet, gresie și faință, luminate adecvat și cu posibilitate de acces și prin rampe.

  Pentru a le crea condiții mai bune de deplasare de la un nivel la altul al clădirii, este imperios necesar achiziționarea unui lift, sau cel puțin, o platformă-elevator, iar această nevoie este ca un proiect pe care dorim și sperăm să îl realizăm, totuși, intr-un viitor apropiat, prin accesarea unui Fond european, deoarece forțele noastre financiare nu pot atinge pragul zecilor de mii de euro care ar fi necesari pentru dotările care se cer, pentru o bună desfășurăre a activităților. Trebuie să menționăm, că am avut două încercări de accesare a unui proiect însă, faptul că nu suntem proprietari ai imobilului care adăpostește Centrul, nu am fost eligibili.

 Am constatat, că dacă nu le poți oferi noi posibilități de petrecere a timpului liber, vârstnicii, care sunt niște copii mai mari, se „supără” și nu mai vin la activități ! Așadar, tot un proiect de viitor, pe care îl vom putea implementa doar cu un fond, fie el guvernamental sau european, este și dotarea cu aparatură de fitness, masaj, kineto, toate au locul prestabilit ca spațiu în arhitectura Centrului dar, momentan, încăperile sunt nefolosite.

 Un vis dar și o promisiune pe care dorim s-o împlinim este, achiziționarea unui microbuz cu care să întreprindem mici excursii cu bunicuții noștri. Sunt mulți dintre ei care pentru prima dată când  au ieșit din localitatea de reședință a fost când au venit la noi și, toți își doresc să meargă, măcar o dată, să viziteze o mânăstire sau muzeul de la Cucuteni, localitate aflată nu departe de noi.

 Un al treilea proiect, pe care-l avem in studiu si consultări cu bunicuții noștri, este să le creăm un spațiu de micro gospodărie țărănească, compusă din câteva păsări, un cățel, o pisicuță, de care să se îngrijească bunicuții, știut fiind, că interacțiunea cu acestea le crează o stare benefică spiritului și mentalului. Chiar dacă avem voturi pro și contra din partea bunicuților, sperăm să ajungem la un consens.

  

Jerome K. Jerome, spunea : „Există două soiuri de iubire : cea care îngenunchează și înalță ochii spre cer și cea care privește în jos și mângâie. Pe cea de a doua o consider mai durabilă !”...

 Iar NOI, ne-am înălțat ochii spre Cer și ne-am rugat pentru cei năpăstuiți de soartă, apoi ...          i-am coborât asupra lor și ne-am hotărât să-i ajutăm și să le aducem mângâiere, pentru că                     este „mai durabilă” !

... dar, lipsa puterii financiare, ne face, câteodată,  să ne întrebăm ...Vom reuși, oare ?

 Avem susținere morală din partea beneficiarilor noștri și, sperăm, că la momentul oportun, vom avea și susținere financiară de la partenerii noștri, pentru a implini „gândurile”...

 Cum, din Cutia Pandorei a rămas românilor doar Speranța, pe aceasta vrem s-o transformăm în Certitudine și acest lucru îl putem face cu Oameni pentru oameni dar și cu ajutorul Divinității!

 Să nu uităm ca omul-Om, este creatura Divintății în antiteză cu omul-neom, mai mult creatura intunericului iar NOI, am ales să fim în contact cu primul spre a reuși în misiunea noastră, în lucrarea noastră de a ridica stima de sine a beneficiarilor vârstnici, de a aduce mângâiere, protecție și un mod civilizat, sănătos și profesionist de a fi îndrumați, ajutați cum să-și petreacă, cât mai plăcut și variat, neocolita, Vacanță Mare !

 PREȘEDINTELE Asociației de ajutor social a „Fecioarei Maria și Cuvioasei Parascheva”

preotul Neculai Zugravu

💔

Iuliana Zugravu - Coordonator al Centrului rezidențial pentru vârstnici „Fecioara Maria”

Share this page