ASOCIAȚIA de AJUTOR  SOCIAL

   a FECIOAREI  MARIA și

CUVIOASEI PARASCHEVA

sediul : orasul Târgu Frumos

str. Petru Rareș, nr.2, jud. Iași

C.I.F. :  23433976 / 2008

Centrul rezidențial pentru vârstnici „Fecioara Maria

Cod CAEN 8730 CR-V-I

tel. :  0729.406184

  Nr. : 76  / 13.12.2021

Raport de activitate / 2021

Centrul rezidențial pentru vârstnici „Fecioara Maria”

Anul 2021 a fost un an marcat de suișuri și coborâșuri, presărat cu bucurii dar și cu tristeți pe care ne-am străduit cu toții, lucrători sau beneficiari ai serviciului social  din cadrul Centrului rezidențial pentru vârstnici Fecioara Maria, să le întâmpinăm sau să le depășim, ajutați de credință și încredere în Dumnezeu.

Virusul care a declanșat pandemia nu ne-a ocolit nici pe noi însă, cu ajutorul Fecioarei Maria și Cuvioasei Parascheva, cât și datorită dăruirii lucrătorilor noștri, angajați și voluntari, am depășit cu bine cumpăna fără a avea urmări tragice.

Am analizat situația și am căzut de acord să limităm vizitele aparținătorilor sau plecările bunicilor și bunicuțelor în minivacanțe la rude, rămânând ca posibilitate de comunicare între ei, telefonul sau video chat-ul pe whats up. Din nefericire, această situație a dat naștere unui inconvenient zonei de relaționare / comunicare activă, privind activitățile de socializare cu persoane din afara Centrului. Chiar și așa, elevi și cadre didactice din orașul nostru, nu au încetat să ne fie aproape, organizând activități pentru bunicii și bunicuțele noastre, chiar dacă aceștia erau doar simpli spectatori de dincolo de ferestrele Centrului. Am colaborat cu : Școala gimnazială Garabet Ibrăileanu, prin proiectul ,,Din suflet de copil pentru bunicii de lângă noi”, elevii și cadrele didactice de la Școala gimnazială Ion Creangă, au prezentat scenete din povestirile nemuritorului Ion Creangă, elevii și cadrele didactice din Școala profesională specială  „Trinitas”, cu ocazia Zilei internationale a persoanelor vârstnice, ne-au adus  „Zâmbete în dar” etalate pe cărți poștale lucrate, de data aceasta, doar cu mânuțele lor, fără a face echipă cu bunicii și bunicuțele din Centru. Cu toții am regretat că nu s-au putut desfășura activități în comun, așa cum eram obișnuiți în ceilalți ani și că nu au putut veni mult mai multe instituții cu care realizam activități frumoase și benefice bunicilor și bunicuțelor Centrului nostru,creind adevărate punți între generații, prin care ridicam stima de sine, atât a rezidenților noștri cât și a celor care organizau activitățile respective.

Chiar dacă rezidenții noștri sunt pensionari cu pensii minime, datorită oamenilor cu suflet mare trimiși de patroana Centrului, Fecioara Maria, și cu ajutorul preotului paroh Neculai Zugravu al parohiei Cuvioasa Parascheva – Târgu Frumos cât și contribuției membrilor Asociației de ajutor social a Fecioarei Maria și Cuvioasei Parascheva, am putut să ne desfășurăm activitatea conform Standardelor în vigoare, lucru care a adus re-Licențierea serviciului pentru încă o perioadă maximă de cinci ani, de la 03 nov.2021 până la data de 02 nov.2026

Lucrătorii Centrului pun suflet în tot ceea ce fac zi de zi, oferind cu dragoste, nu numai  hrană și curățenie trupului ci și spiritului. Organizăm activități de hand made, de lecturi și povestiri din ale tinerețelor zile, audiții muzicale, concursuri de ghicitori și snoave, zile aniversare înobilate cu rugăciunea preoților pentru sănătatea fiecăruia, slujbe de pomenire pentru beneficiarii care au plecat la Domnul, etc.

Acum, avem un număr de 24 de beneficiari dispersați în opt camere, nouă bărbați și cincisprezece femei cu vârsta cuprinsă între 65 și 94 de ani. Avem și câteva cazuri sociale, căci nu știm cum de s-a aflat că primim și oameni „ai nimănui”, culeși de pe străzi, fără familie și venituri financiare, tot Măicuța Domnului ni-I trimite …

Datorită unei donații imobiliare, făcută de către unul dintre membrii fondatori ai Asociației de ajutor social a Fecioarei Maria și Cuvioasei Parascheva, Iuliu-Petre Zugravu, de acum, vom putea în viitor să gândim și să punem în practică proiecte spre a accede fonduri neramburabile ale U.E., lucru care nu a fost posibil până acum deoarece nu aveam clădirea în proprietate ci doar în comodat. Până acum am avut trei încercări, toate soldate cu eșec datorită acestui inconvenient dar, acum, având clădirea în proprietate, sperăm că vom putea, chiar suntem siguri, că vom reuși să ridicăm nivelul de confort al bunicilor și bunicuțelor noastre, pentru care dorim să le oferim :

-          Paturi speciale, manevrate electric

-          Saltele antiescare pentru cei imobilizați la pat

-          Iluminare ambientală și sonerii de urgență

-          Cărucioare manevrate electric

-          Aparatură pentru kinetoterapie

-          Aparatură de minimă urgență

-          Un microbuz, prin care să le oferim pelerinaje sau vizite la vechile lor reședințe

Ne străduim  să menținem balanța veniturilor cu cea a cheltuielilor în așa fel încât să nu știrbim calitatea serviciilor oferite în Centrul nostru. Oricine a fost în vizită, a plecat impresionat de curățenia locului dar și de atmosfera caldă, prietenoasă în care viețuiesc rezidenții Centrului. Avem puțin personal angajat dar, depun o muncă atât de plină de dăruire sufletească de parcă ar îngriji proprii părinți ! Voluntarii își rup din timpul lor liber, atât cât își pot permite, aducând obolul muncii lor spre binele și confortul moral, spiritual și fizic al bunicilor și bunicuțelor, rezidenți ai Centrului.

             Coordonator,

Centrul rezidențial pentru vârstnici „Fecioara Maria ”

          Iuliana Zugravu

Soarele ne incălzeste pe toti la fel : fie că suntem tineri, fie că suntem in plinătatea vârstei !

…ne-au plantat flori…

Dar din dar se face Rai !!!

…ne-au încântat auzul, iar inima a tresaltat de bucurie !

…ne-au adus culoare, spre bucuria ochilor si a spiritului !

  …snoave si povesti

…si a venit toamna…

…glasuri dulci de copii, cu colinda sfanta ne incanta !

…am plecat sa colindam ! Domn, Domn sa-naltam …

Share this page